DPI, PPI, resolutie? Waar moet ik rekening mee houden met het aanleveren van een foto voor printwerk op ChromaLuxe?

PPI, DPI en resolutie

Er is nog steeds veel onduidelijkheid over hoe een foto het beste kan worden aangeleverd voor de perfecte scherpte en kleur bij printwerk. In dit artikel leggen we uit aan welke specificaties een foto het beste kan voldoen om een goed resultaat te krijgen.

Foto's van hoge kwaliteit laten afdrukken?

Zoek je een afdrukcentrale om je mooiste foto's perfect af te laten drukken? Ga dan naar onze webshop Vinsio. Laat je foto's ultra scherp afdrukken op HD Aluminium.

Vinsio webshop

Wat is DPI?

Wat is DPI - dots per inch

DPI staat voor Dots Per Inch. Het gaat hier om het aantal inktpuntjes per inch. DPI wordt gebruikt in de drukwereld en geeft aan hoeveel inktpuntjes een printer per inch kan printen op een materiaal. Een printer met 600 DPI heeft minder inktpuntjes per inch dan een printer met 1200 DPI.  De term DPI wordt vaak verward met PPI.

DPI / PPI bereken tool

 

Het aantal DPI of PPI kan alleen worden berekent als het formaat bekend is waarop de foto wordt afgedrukt! 

Wat is PPI?

Wat is PPI - pixel per inch

PPI staat voor Pixel per Inch. Het gaat hier om het aantal pixel per inch. PPI wordt gebruikt om aan aan te geven hoeveel pixels een foto moet hebben voor een scherp resultaat. Dit is zo rond de 300 PPI (vaak dus als 300 DPI vermeld). Hoe minder pixels er per inch zitten hoe minder scherp een foto wordt. Het aantal PPI van een foto kan alleen berekent worden als je ook weet op welk formaat een foto wordt afgedrukt. Hoe groter het formaat hoe minder pixels er per inch zitten en de foto dus onscherp wordt.

Bereken aantal Pixel Per Inch

De inch is een lengtemaat. 1 inch is 2,54cm

Een voorbeeld : Foto aanleveren met je smartphone

Je hebt een foto gemaakt met je smartphone en wilt de foto afdrukken op een ChromaLuxe plaat van 30 x 40 cm. De foto bevat 800 pixels over de hoogte en  1200 pixels over de breedte (resolutie is 800 * 1200) .

30 cm  = 12 inch
40 cm = 16 inch

Je wilt voor het beste resultaat gaan en wil een foto aanleveren met 300 PPI. Nu kan je drie dingen doen:

  1. Foto maken met een hogere resolutie
  2. Foto op een kleiner formaat afdrukken
  3. Foto vergroten met een beeldbewerkingsprogramma

Foto's van hoge kwaliteit laten afdrukken?

Zoek je een afdrukcentrale om je mooiste foto's perfect af te laten drukken? Ga dan naar onze webshop Vinsio. Laat je foto's ultra scherp afdrukken op HD Aluminium.

Vinsio webshop

Optie 1: Foto maken met een hogere resolutie

Om een foto te laten afdrukken op het formaat 30 x 40cm met een PPI waarde van 300, zou je een resolutie van ongeveer 3600 * 4700 pixels moeten hebben. Dit kan je uitrekenen daar het aantal inch * PPI waarde te doen.

12inch * 300PPI = 3600
16inch * 300PPI = 4700

Bij camera instellingen kan je vaak kiezen in welke resolutie de camera een foto moet nemen. Je zou de resolutie dan moeten verhogen om een goede afdruk te hebben.

Optie 2: Foto op een kleiner formaat afdrukken

Je kan er ook voor kiezen om de foto op een kleiner formaat te laten afdrukken (foto op hardboard). Aan de hand van de PPI waarde en de resolutie kan je uitrekenen op welk formaat de foto kan worden afgedrukt.

800 pixels  / 300PPI = 2,67 inch (6,8cm)
1200 pixels  / 300PPI = 4 inch (10cm)

Voor het beste resultaat zal de foto op het format van 6,8cm x 10cm moeten worden afgedrukt.

Optie 3: Foto vergroten met een beeldbewerkingsprogramma

De foto kan met een bewerkingsprogramma worden vergroot tot het juiste formaat. Veel bewerkingsprogramma’s hebben ook filters waarmee een foto kan worden verscherpt. Je moet hiermee goed oppassen dat je een foto niet te veel gaat vergroten en verscherpen.

PPI, DPI, resolutie en Photoshop. Hoe een foto aanleveren met Photoshop voor afdrukken?

In Photoshop kan het aantal Pixel per Inch worden opgegeven bij het aanmaken van een nieuw bestand. Dit getal heeft geen toegevoegde waarde als je nog niet weet op welk formaat je het gaat afdrukken en vanuit pixels werkt. Het maakt dus niet uit of je hier 300 Pixels Per Inch invult of 72 Pixels Per Inch. Wat van belang is hoeveel pixels je opgeeft.

Als je weet op welk formaat je het wilt afdrukken en je maakt een nieuw bestand aan en je geeft het aantal centimeter (of inch) op, dan is het belangrijk om hier een juiste waarde in te vullen. Photoshop berekent namelijk aan de hand van de ingevulde waarde hoeveel pixels het nieuwe document moet hebben. Vul je bijvoorbeeld 2 inch in en 300 PPI dan zal Photoshop een nieuw bestand aanmaken van 600 pixels (2 x 300).

Pixels Per Inch met een nieuw bestand

Photoshop nieuw bestand pixel per inch Photoshop nieuw bestand pixel per inch
Bij een pixelwaarde heeft de
Pixel Per Inch waarde geen betekenis 
Als je het aantal Pixel Per Inch veranderd
maakt dat niks uit. Het aantal pixels blijft
800 x1200. Er is namelijk geen
afmeting bekend.

Pixels Per Inch met een nieuw bestand met een afmeting

Photoshop nieuw bestand pixel per inch Photoshop nieuw bestand pixel per inch
Bij een afmeting heeft de
Pixel Per Inch waarde wel betekenis 
De afbeeldingsgrootte is nu het
aantal inch x Pixel Per Inch (2 x 300 = 600)

Afbeeldingsgrootte in Photoshop

Wanneer je direct een foto hebt geopend in Photoshop kan je met behulp van het venster afbeeldingsgrootte het aantal pixels van de foto inzien. Ook kan je hier de afmetingen en de Pixel Per Inch waarde zien van de foto. Dit is een handige tool om te kunnen berekenen op welk formaat de foto kan worden afgedrukt met een bepaalde PPI waarde.

Het selectievakje resample image (nieuwe beeldpixels berekenen) is belangrijk om uit te vinken als je niet wilt dat Photoshop de afbeeldingsgrootte van de afbeelding aanpast. Als dit selectie vakje aangevinkt zal Photoshop de afbeelding vergroten of verkleinen aan de hand van de ingevulde waarde bij de documentgrootte. 

Photoshop afbeelding afmeting printwerk Photoshop afbeelding afmeting printwerk  
Vink het selectievakje 'resample image' uit Pas de Pixel Per Inch waarde aan  
Afbeeldingsgrootte    
Bekijk op welk formaat de foto kan worden geprint    

Hoe PPI (DPI) berekenen?

Het aantal Pixel Per Inch van een foto bij een bepaald formaat kan je natuurlijk ook zelf berekenen. Naast Photoshop zijn er ook online websites waar je het aantal PPI (of DPI genoemd) kan berekenen. Je voert dan de resolutie in van de foto en op welk formaat je het wilt afdrukken. Aan de hand van deze gegevens wordt het aantal Pixel per Inch berekend.

DPI / PPI bereken tool

Aantal PPI fotoafdruk op een ChromaLuxe fotopaneel

Voor het beste resultaat is het aantal Pixel Per Inch 300. Bij bijvoorbeeld canvas kan het aantal PPI lager zijn omdat het een grove structuur heeft (vezels). Het aantal PPI kan bij canvas rond de 150 liggen. 

Kijkafstand en PPI

Van belang is ook dat je bepaald van welke afstand de foto wordt bekeken. Zit de kijker dicht op de foto dan is het belangrijk dat de PPI waarde hoogt ligt. Naarmate de afstand groter wordt tussen de kijken en de afbeelding kan het aantal PPI ook omlaag.

Foto afdrukken op een unieke manier

Nu je weet hoe je het aantal PPI kan berekenen van een foto voorkom je fouten bij het aanleveren van je foto. Ben je consument en wil je jouw foto op een unieke manier laten afdrukken kijk dan eens op foto op aluminium 3D. Met de foto APK tool kan je heel makkelijk het aantal PPI van je foto berekenen. Meer informatie over foto op aluminium afdrukken vind je op Vinsio.

Over de auteur

Chris Janse is werkzaam bij Chromio en heeft een opleiding aan de Fotovakschool gevolgd in Apeldoorn.

Heeft u vragen over het artikel? Neem dan gerust contact op: 
info@chromio.nl
Hertzstraat 19
6716 BS Ede

Ga terug