Professioneel kunstwerken verpakken en verzenden

Verzenden kunstwerk

Uit ervaring weet ik dat ChromaLuxe fotopanelen met extra beleid behandeld moeten worden. De aluminium platen zijn dun (wat als voordeel heeft dat ze erg licht van gewicht zijn), waardoor de hoeken kwetsbaar zijn. Een kunstwerk bedrukt op ChromaLuxe veilig laten verzenden vraagt om extra aandacht bij het inpakken.

Afwijkende maten in fotopanelen

Een van de problemen waar ik tegen aanliep is dat een kunstwerk vaak niet voldoet aan de standaard formaten. Kunstenaar zijn te creatief om zich aan de standaard formaten te houden. Doordat er geen standaard formaten zijn kan je ook geen dozen op voorraad leggen. Je moet hier dus creatief mee om zien te gaan. Ik had al verschillende dozen fabrikanten opgebeld om te vragen of ze ook kleinere oplages kunnen maken, maar dit gaat erg in de prijs oplopen.

Nu had ik al drie keer meegemaakt dat een paneel beschadig bij de klant was aangekomen. Hoewel ik het goed en stevig had ingepakt en gebruik had gemaakt van hoekbeschermers bleek dit niet voldoende te zijn. De bezorgers hebben haast, waardoor ze de pakketjes niet altijd even netjes behandelen. Ze gooien de pakketten nog net niet van afstand in de voortuin.

Het was dus noodzakelijk om het inpakken te verbeteren. Na een bezoek gebracht te hebben bij een inpakbedrijf en informatie tot me had genomen via het internet heb ik nu een goede inpakmethode gevonden om artwork goed te verpakken.

Kunstwerk laten bedrukken op ChromaLuxe

Kunstwerk goed verpakken

aluminium fotopaneel verpakt met hoekbeschermers

Doordat de hoeken van ChromaLuxe erg gevoelig zijn,  moet bij het inpakken hier extra aandacht aan worden besteed. Om het kunstwerk schokbestendig te maken, wordt het dubbellaags ingepakt. Het artwork wordt gewikkeld in schuimfolie, waardoor er minder snel vuil en krassen op het fotopaneel kunnen komen.

Wanneer het schuimfolie om het paneel is gewikkeld worden de hoeken beschermd met hoekprofielen.  Hiervoor worden dikke hoekprofielen gebruikt om extra verzekerd te zijn dat de hoeken niet snel kunnen beschadigen.

extra stevig ingepakt fotopaneel met folie

Kunstwerk in extra doos verpakt

Nu het paneel beschermd is tegen vuil en krassen maak ik een extra beschermlaag van karton om de doos heen om het te beschermen tegen stoten. Het kunstwerk wordt dus dubbel verpakt. Dit raden ook de meeste vervoerders aan bij het verzenden van kunstwerken naar het buitenland. Als pakketten verzekerd worden verstuurd, is dit vaak ook een vereiste.

Het kunstwerk met karton pak ik vervolgens in met bubbelfolie. Nu kan het pakket in een doos worden gedaan. Ik let altijd goed op dat het kunstwerk in de doos niet kan schuiven. Dit is namelijk een van de oorzaken dat een paneel beschadigd raakt doordat het kan gaan schuiven. Als het paneel stevig in de doos zit plak ik het dicht met tape. Ik gebruik hiervoor onze eigen tape, zodat het goed herkenbaar is.

Daarnaast gebruik ik ook waarschuwingstape dat het pakket breekbare inhoudt bevat. Ik weet niet of dit ook enige invloed heeft op de mensen bij het verpakkingsbedrijf, ik kan begrijpen dat als je dagelijks dozen ziet langs ziet komen met deze sticker erop dat je hiervoor immuun raakt.

Kunstwerk laten bedrukken op ChromaLuxe

Groot formaat kunstwerk verzenden

kunstwerk verzenden pallet aluminium platen

Ik kan maximaal tot het formaat 110 x 180cm sublimeren. Bij grote formaten maak ik soms de keuze om deze per pallet te vervoeren. Ook bij bestellingen van grote aantallen maak ik soms de keuze om deze per pallet te vervoeren. Een andere optie is om deze door een lokale koerier te laten bezorgen. Deze koeriers kennen het materiaal en gaan hier voorzichtig mee om.

Ik had van tevoren niet bedacht dat het inpakken een intensieve klus is. Het is een kunst op zich om een kunstwerk goed in te pakken, maar als het eenmaal goed is ingepakt geeft het een geruststellend gevoel en het is ook nog eens leuk om te doen.

Bij ons kan u gerust uw fine-art print laten bedrukken en verzenden!

Ga terug