Sublimatie op aluminium

Sublimeren met sublimatiepees
Sublimeren van aluminium - sublimatiepers

Chromio is een bedrijf dat zich specialiseert in sublimatie. Wij sublimeren op uiteenlopende materialen en kunnen elke vorm en maat leveren. We helpen u graag verder!

Wij doen alles in eigen beheer!

Sublimatie betekent letterlijk een faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Bij het bedrukken van de aluminium ChromaLuxe panelen wordt speciale inkt gebruikt wat door verhitting een gasvormige toestand aanneemt. In deze toestand kan de inkt zicht hechten aan de speciale coating op de Chromaluxe panelen. Na het sublimeren van het fotopaneel neemt de inkt weer een vast toestand aan en is het verbonden aan het paneel. De inkt ligt dus niet op het paneel maar vormen een permanente hechting met het paneel.

Meer over ChromaLuxe


Hoe werkt sublimatie op fotopanelen?

Sublimatie is dus de faseovergang van een stof van een vaste fase naar een gasvormige fase. Het neemt geen tussentijdse vloeibare fase aan. Wanneer Chromio een foto gaat sublimeren wordt deze foto eerst door een sublimatieprinter met sublimatie-inkt geprint. Als de foto uit de printer komt heeft de foto nog fletse kleuren. De foto wordt vervolgens bevestigd op de ChromaLuxe plaat waar de coating zit. De inkten nemen een gasvormige toestand aan bij een hoge temperatuur. De volgende stap in het proces is dat de inkt in de coating trekt. Dit wordt gedaan door een heater, welke verwarmd wordt tot 200 graden. Hier wordt de ChromaLuxe plaat met de foto onderlegd. Door de hitte verdampt de inkt en trekt deze inkt in de coating. Wanneer de inkt in de coating trekt neemt het weer een vaste vorm aan. Na een bepaalde tijd wordt het fotopaneel onder de heater vandaan gehaald en wordt de plaat afgekoeld. Het resultaat is een prachtige foto gesublimeerd op aluminium!

Foto op aluminium


Wat is het verschil tussen aluminium printen en aluminium sublimeren?

verschil-sublimatie-printen-dibond

Bij het printen op aluminium wordt de inkt rechtstreeks op het aluminium gebracht. De inkt ligt op de aluminium plaat. Wanneer je met je vinger over de aluminium plaat gaat voel je dan ook reliëf. Wanneer de foto direct op het aluminium wordt geprint blijft de licht grijze kleur zichtbaar evenals de structuur van het aluminium. Als dit niet wenselijk is dan wordt het aluminium plaat bespoten met een witte toplaag. Vervolgens wordt de foto hierop geprint. Sublimatie is een gehele andere techniek. Hierbij worden de inkten door hitte in de coatingslaag gebracht. De foto vormt een geheel met de aluminium plaat. De coating van ChromaLuxe zorgt voor de diepte werking, glans en heldere kleuren. 

Wat zijn fotopanelen van ChromaLuxe?

sublimatie-chromaluxe-coatingslaag

De aluminium fotopanelen van ChromaLuxe zijn speciaal ontwikkeld voor sublimatie. De fotopanelen hebben een dikke coatingslaag waardoor de inkt diep kan doordringen in de coating. Fotopanelen welke in China worden gefabriceerd bevatten vaak niet meer dan twee coatingslagen, terwijl de fotopanelen van ChromaLuxe tot wel 9 coatingslagen bevatten. Hoe dikker de coatingslaag hoe dieper de inkt kan doordringen in de coating wat zorgt voor extra kleur, diepte en scherpte. ChromaLuxe is ontwikkeld door het bedrijf Unisub welke marktleider is in het fabriceren van gecoate sublimatie producten.

Ga terug