Chromaluxe, high definition afdrukken op aluminium

Foto op ChromaLuxe

ChromaLuxe aluminium art print

ChromaLuxe staat voor High Definition fotopanelen. De coating op de fotopanelen is uniek waardoor  foto's haarscherp op verschillende materialen kunnen worden afgedrukt. De inkt wordt in de coating gebracht door sublimatie.

Chromio is een professionele ChromaLuxe print bedrijf. Wij doen alles in eigen beheer en leveren aan professionele fotografen en kunstenaars.

Foto op aluminium

Met een foto foto op aluminium wordt nu nog vaak Dibond mee bedoelt en andersom. Maar wist je dat Dibond ook uit kunststof bestaat? Dibond bestaat namelijk uit drie lagen, waarvan de tussenlaag uit kunststof bestaat. Bij een foto op Dibond wordt de foto ook vaak direct op aluminium geprint. Een foto op ChromaLuxe is niet te vergelijken met Dibond. De techniek is heel anders en daarom heeft een foto op aluminium bij ChromaLuxe een hele andere uitstraling.

 

Meer over fine art printing

 

Foto op ChromaLuxe

Waarvoor staat ChromaLuxe?

De naam ChromaLuxe zal minder bekend in je oren klinken. Dit is niet zo vreemd omdat het nog een zeer nieuw product is in Nederland. ChromaLuxe is een merknaam van een product dat gemaakt is door Universal Woods. Het merk staat voor helderheid en levendigheid van foto’s op bedrukte materialen. Bij een ChromaLuxe product wordt door middel van sublimatie de inkt toegediend in de gecoate oppervlakte. Deze coatingslaag maakt het verschil. De coatingslaag zorgt namelijk voor de scherpte, glans en diepte werking. ChromaLuxe heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van gecoate oppervlakten. Op dit moment heeft ChromaLuxe drie materialen waarop ze de coating aanbrengen.

Art gallery op aluminium ChromaLuxe

Aluminium, MDF en Hardboard van ChromaLuxe

ChromaLuxe heeft verschillende type producten op de markt waarop een foto bedrukt kan worden

Aluminium fotopaneel

Het aluminium van ChromaLuxe bestaat alleen uit aluminium. In de volksmond wordt met een foto op aluminium vaak een foto op Dibond bedoelt. Dibond echter bestaat uit drie lagen, waarbij de tussenlaag uit zwart kunststof bestaat. Het aluminium is behandeld tegen roesten en bevat aan de voorzijde een coatingslaag. De aluminium panelen zijn 1,14mm dik en hebben afgeronde hoeken. Ze voelen licht maar toch stevig aan. Een foto op aluminium is in mat en glans verkrijgbaar.

ChromaLuxe MDF

Foto op MDF

Een foto op een MDF paneel heeft weer een hele andere uitstraling dan aluminium. In plaats van een moderne en luxe uitstraling ziet een foto op MDF er meer degelijk uit. Dit is vooral te danken aan zwarte zijkanten van het MDF paneel. Het MDF is namelijk 1,6cm dik en de zijkanten zijn zwart afgewerkt. Wanneer het paneel aan de muur wordt gehangen lijkt het alsof het in een fotolijst is geplaatst. Aan de achterkant bevinden zicht sleutelgaten, waaraan het fotopaneel aan de muur kan worden opgehangen. Je hoeft dus een technicus te zijn om een MDF fotopaneel aan de muur te hangen.

Foto scherp op hout kwaliteit sublimatie

ChromaLuxe hardboard

De hardboard panelen zijn alleen in klein formaat verkrijgbaar en zijn bedoelt om ergens neer te zetten. De fotopanelen bevatten aan de achterkant een standaard welke uitgeklapt kan worden. Het fotopaneel kan zo horizontaal en verticaal worden neergezet. Zeer leuk om bijvoorbeeld familiefoto’s of pasfoto’s op af te drukken. Heb je bijvoorbeeld nog een leuke schoolfoto liggen van vroeger dan is het een leuk alternatief om het op een hardboard te laten sublimeren. Een foto op hardboard is alleen in glans verkrijgbaar.

Binnenkort een nieuw product van ChromaLuxe!

Foto op hout van ChromaLuxe

ChromaLuxe is op dit moment ook bezig met een product waarbij de structuur van het hout nog zichtbaar is. Het hout is afkomstig van de Esdoorn. Het hout van een Esdoorn is afkomstig vanuit Europa en Noord Amerika. Het hout is witachtig tot lichtgeel en heeft een fijne nerf. Het voelt stevig aan een heeft een frisse uitstraling.

ChromaLuxe versus Dibond

Wat is nu het verschil tussen Dibond en ChromaLuxe? Dibond is nu in Nederland algemeen bekend als een foto op aluminium. Vaak wordt bij een foto op Dibond de foto direct op het aluminium bedrukt. Hierbij kan dan worden gekozen voor een witte top laag. Wanneer hier niet voor wordt gekozen is de structuur van het aluminium nog zichtbaar.

Naast direct-printing bestaat ook de techniek van het printen op geanodiseerd aluminium. Hierbij wordt de inkt gebracht in het geanodiseerd aluminium. Wanneer de inkt is ingebracht wordt het aluminium gesealed. Het sealen is een chemisch proces waarbij de poriën worden afgesloten, zodat het water- en krasbestendig wordt. Bij geanodiseerd aluminium worden de kleuren vaak minder mooi en intens en is het een relatief duur proces.

Sublimeren van ChromaLuxe panelen met sublimatieprinter en transferpers

Met een foto op ChromaLuxe wordt door middel van sublimatie de foto in de coating op het aluminium gebracht. Hierbij wordt de inkt bij een hoge temperatuur en onder grote druk gebracht in de coating.

Een foto wordt eerst uitgeprint door een speciale sublimatieprinter. Deze printer bevat sublimatie inkten. Deze inkten sublimeren bij verwarmen van de inkten. De print wordt in spiegelbeeld uitgeprint.

 

Sublimatie printer voor ChromaLuxe

Na het printen wordt de print op een ChromaLuxe paneel gelegd en wordt met een transferpers de inkten in de coating van het ChromaLuxe paneel gebracht.

Wezenlijke verschillen tussen ChromaLuxe en Dibond:

  • Printtechniek: Bij ChromaLuxe wordt gebruik gemaakt van sublimatie. Bij Dibond vaak direct-printing
  • ChromaLuxe heeft een coatingslaag voor sublimatie, dit heeft een Dibond paneel niet
  • ChromaLuxe bestaat uit 1 laag aluminium, Dibond uit drie lagen waarvan de tussenlaag uit kunststof bestaat
  • ChromaLuxe heeft standaard afgeronde hoeken, Dibond standaard rechte hoeken
  • ChromaLuxe heeft intense kleuren en een diepe glans
  • ChromaLuxe is 1,14mm dik en Dibond vaak 3mm.
  • ChromaLuxe richt zich op professionele en scherpe afdrukken van hoge kwaliteit

 

Voordelen van een foto op ChromaLuxe

 

Ga terug