Van Gogh had zijn kunstwerken op ChromaLuxe moeten afdrukken

Verkleuring photo art

Het verkleuren van een kunstwerken in de loop van der tijd was bij Vincent van Gogh al bekend. “Schilderijen verwelken als bloemen”, schreef Vincent van Gogh. Jammer dat in die tijd zijn kunstwerken nog niet bedrukt konden worden op ChromaLuxe, dan hadden we nu een beter beeld van zijn kunstwerken gehad. ChromaLuxe gaat namelijk meer dan 100 jaar mee.

Kleding, meubels, speelgoed, auto, foto’s, etc. verkleuren als ze aan zonlicht worden blootgesteld. Overal om ons heen zien we verkleuring optreden. Vaak hebben we het ook niet door omdat het langzaam gaat en we de kleuren niet kunnen vergelijken met het begin stadium. In veel gevallen maakt verkleuring niet zoveel uit, maar bij een photo art kan verkleuring een probleem zijn. Kleuren vormen vaak een essentieel deel van de kunst. Belangrijk is dat je hiermee rekening houdt. Waar druk je het kunstwerk op af en in welke omgeving wordt het opgehangen?

Waarom treedt verkleuring op?

Verkleuring van kunstwerk door licht

Verkleuring treedt op doordat de inkten in aanraking komen met licht. Licht is een straling wat bestaat uit verschillende golflengtes. Hoe korter de golflengten, hoe meer energie de lichtdeeltjes hebben. Het ultraviolet licht wat door standaard enkel- maar ook dubbelglas een woning binnen komt is de grootste veroorzaker van de verkleuring van de inkten. Daarnaast kan er ook verkleuring op treden door omgevingslicht. Het verkleuren wordt ook wel fotodegradatie genoemd.

Let dus op waar je kunstwerken ophangt. Hang je een kunstwerk dichtbij een raam, dan zal het ook sneller verkleuren.

Oorzaken van verkleuring kunstwerk

Mythe over verkleuring

De meeste onder ons associëren verkleuring alleen met ultraviolette straling. Daardoor wordt vaak gedacht dat een UV-bestendige folie bij het raam het verkleuren kan voorkomen. Dit is niet waar, namelijk andere factoren hebben ook invloed op verkleuring. Ultraviolette straling zorgt deels (40%) dat een photo art verkleurt. Zichtbaar licht en infrarood straling zorgen ook voor verkleuring. De overige 10% kan worden veroorzaakt door het schoonmaakmiddelen en de kwaliteit van het materiaal.

Verkleuring van fotokunst is verleden tijd met ChromaLuxe

Door gebruik te maken van sublimatietechniek worden inkten in een polyester coating gebracht. ChromaLuxe heeft een coating ontwikkeld welke een zeer hoge UV-bestendigheid heeft. De invloed van UV-straling op de inkten wordt dus geminimaliseerd.

Testrapport verkleuring door Wilhelm Imaging Research

De kleurvastheid van ChromaLuxe is getest door het bedrijf Wilhelm Imaging Research. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het testen van de stabiliteit en het behoud van kleurenfoto’s. In 2016 heeft Wilhelm Imaging Research een test uitgevoerd met de aluminium fotopanelen van ChromaLuxe.

Henry Wilhelm van Wilhelm Imaging Research over ChromaLuxe test

Wat is er getest?

Hoge uv bestendige borden

Gesublimeerde ChromaLuxe aluminium panelen prints werden getest onder Wilhelm Imaging onderzoekscriteria met twee verschillende inktsets:

 • Epson 4-Color UltraChrome DS-inkten
 • Sawgrass 8-kleuren Sublijet HD Pro Photo XF Sublimatie-inkt

Bij gebruik van de Epson-inkt behaalde een Wilhelm Display Permanence van 65 jaar
Bij gebruik van de Sawgrass-inkt behaalde een Wilhelm Display Permanence van 64 jaar

Wat wordt bedoelt met Wilhelm Display Permanence?
De beoordeling is gelijk aan het aantal jaren vóórdat er merkbare veranderingen in de kleurbalans optreden bij een hoog lichtniveau. Onder normale lichtomstandigheden verwachten we dat ChromaLuxe aluminium panelen meer dan 100 jaar meegaat.

Wat waren de gestelde criteria om te testen?
Panelen werden blootgesteld aan een weergaveconditie van 450 lux gedurende 12 uur per dag.

De lux is een eenheid van verlichtingssterkte. Lux wordt als waarde gehanteerd om de hoeveelheid licht per vierkante meter te weergeven.

Wat professionele fotografen over ChromaLuxe vertellen

Zijn deze resultaten overal van toepassing?

De resultaten zijn niet van toepassing op alle verlichtingsniveaus. De verlichtingsomstandigheden in huizen, kantoren, musea en galerijen variëren namelijk. Afbeeldingen gaan langer mee in een donkere ruimte. De levensduur van een afdruk zal worden verkort wanneer het wordt blootgesteld aan een intenser lichtomgeving dan de Wilhelm-test bij 450 lux.  

Hieronder zijn enkele lux waarden in het dagelijks leven: 

 • Musea en galerijen: 50 - 150 lux (afhankelijk van het materiaal)
 • Hotelkamer: 100 lux
 • Thuis: 150 - 300 lux
 • Winkel: 300 - 500 lux
 • Buiten (bewolkt): 1.000 lux
 • Buiten (daglicht): 10.000 lux

Onderhoud van photo art op ChromaLuxe

Het onderhouden van ChromaLuxe aluminium photo art is eenvoudig. De voorzijde is voorzien van een polyestercoating. Deze coating kan met vochtige doek worden schoongemaakt. Het is zelf mogelijk om gebruik te maken van reinigingsmiddelen om de coating schoon te maken. De achterzijde van het paneel is van aluminium welke geanodiseerd is. Onder normale omstandigheden heeft dit een zeer lange levensduur en vraagt het geen onderhoud. Bij hoge luchtvochtigheid is het verstandig om de achterzijde periodiek te reinigen

 1. Photo art op ChromaLuxe – Bewaren
  Het bewaren van een photo art op ChromaLuxe kan het beste in een droge, donkere ruimte met een temperatuur rond de 20°C. Dit zijn de beste omstandigheden om het fotopaneel zeer lange tijd te bewaren. Het fotopaneel is bestendig tegen hoge en lage temperatuur. Zo is het zelfs bestand tegen vuur. Bij langdurig blootstellen aan hoge temperatuur (>100°C) kunnen de inkten gaan verdampen.

 2. Photo art op ChromaLuxe – Kwetsbaarheid
  Een aluminium paneel van ChromaLuxe is kwetsbaar omdat het een zeer dunne plaat is. De hoeken zijn erg gevoelig voor stoten. Belangrijk bij het vervoeren is dat de plaat rondom is beschermd met hoekbeschermers. Het ophangsysteem zorgt voor stevigheid van aluminium plaat.

 3. Photo art op ChromaLuxe – Licht
  Licht zorgt ervoor dat een photo art gaat verkleuren. Door de hoge UV bestendigheid van het paneel zal dit zeer langzaam gaan. Om verkleuren optimaal tegen te gaan kan gekozen worden voor UV arme lampen. Zo kan ook worden gekozen voor UV werende folies voor op het raam.

 4. Photo art op ChromaLuxe – Luchtvochtigheid
  De luchtvochtigheid is niet van belang. De ChromaLuxe fotopanelen werden bij een expositie zelfs gebruikt onder water in een zwembad. Daarnaast kunnen ze ook in een douche of toiletruimte gebruikt worden.

 5. Photo art op ChromaLuxe – Stof & vuil
  Stof & vuil zorgen ervoor dat de hoge glans van de coating minder zichtbaar wordt. Met een natte uitgewrongen doek kan het vuil eenvoudig worden verwijderd. Met een beetje afwasmiddel kunnen vetvlekken ook worden verwijderd.

Fotokunstenaar? Vraag een proefafdruk aan

Wij richten ons op het bedrukken van photo art op ChromaLuxe. Veel andere kunstenaars zijn al overtuigd. Het is prachtig materiaal voor het exposeren van high end photo art. Wil je graag het product zien? Kom dan een keer langs of vraag sample aan.

Proefdruk aanvragen

 

Ga terug