Sublimatie

Sublimatie proces

Sublimatie is een techniek waarbij door druk en verhitting de inkt in een coating wordt gebracht. Sublimatie betekent letterlijk een faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase.

Bij het bedrukken van de aluminium ChromaLuxe panelen worden sublimatie inkten gebruikt wat door verhitting een gasvormige toestand aanneemt. De verhitting duurt ongeveer 3 tot 8 minuten (afhankelijk van de oppervlakte van het te bedrukken fotopaneel). In deze toestand kan de inkt zicht hechten aan de coating op de Chromaluxe panelen. Na het sublimeren van het fotopaneel neemt de inkt weer een vast toestand aan en is de sublimatie inkt verbonden aan het paneel. De inkt ligt dus niet op het paneel maar vormen een permanente hechting met het paneel.

Neem contact met ons op

 

Hoe kan je sublimatietechniek toepassen?

Om een print over te brengen op een materiaal moeten er verschillende stappen worden doorlopen. Al deze stappen moeten zorgvuldig worden uitgevoerd om tot een perfect resultaat te komen. Ze zijn namelijk van elkaar afhankelijk voor een goed resultaat. De volgende stappen moeten doorlopen worden.

 

1. Foto klaarmaken voor sublimatie

Sublimatie software printen

Als eerste wordt de foto gecontroleerd op het juiste profiel en het aantal pixels per inch. Wanneer de foto voldoet aan de eisen wordt het in een RIP (bijvoorbeeld Wasatch) programma gezet en vervolgens wordt het versturrd naar de printer. Wij maken gebruik van een Eizo computer scherm om de kleuren goed te kunnen controleren. Doordat we constant voor het beste resultaat gaan, zijn we ook een Certifield Lab van ChromaLuxe

2. Foto printen met sublimatieprinter

Sublimatie software printen

De foto wordt door de printer met speciale sublimatie inkten geprint. Deze inkten vormen een gas bij een hogere temperatuur. Voor sublimatie is ook speciaal printpapier ontwikkeld, zodat tijdens het sublimatieproces de inkten goed vergassen. De foto wordt tijdens het printen in spiegelbeeld uitgeprint.

 

3. Sublimatie product op foto leggen

Aluminium sheet om te sublimeren

Wanneer de foto is geprint wordt het te sublimeren product op de print gelegd. Het product wat gesublimeerd wordt bevat een coating. Bij verhitting trekt de inkt in de coating. De foto moet altijd met een extra marge rondom de zijkanten worden geprint, zodat je iets ruimte overhoud tijdens het sublimeren. Vervolgens kan je met tape het papier aan het paneel vastmaken.

4. Sublimeren met sublimatiepers

Sublimatiepers

De foto en het te sublimeren sublimatieproduct wordt in de pers gelegd. De pers is rond de 200° graden Celsius en heeft een druk van rond de 5 bar. Door de hitte en druk verdampt de inkt in de coating. Na het sublimatieproces is de inkt uit het papier en zit het in de coating. 

 

5. Ophangsysteem bevestigen

Aluminium ophangsysteem

Na sublimatie is het product nog erg heet en moet het worden afgekoeld. Als het product is afgekoeld kan het ophangsysteem aan de achterzijde worden bevestigd.

6. Klaar voor gebruik

Sublimeren op aluminium fotopaneel

Na het bevestigen van het ophangsysteem kan het product worden gebruikt. Het resultaat is een schitterende foto gesublimeerd op een aluminium fotopaneel!

 

Sublimeren met ChromaLuxe fotopanelen

De sublimatietechniek wordt al jaren toegepast. Eerder werd het vooral toegepast in de textielhandel. Daarbij kan gedacht worden aan het sublimeren van polyester t-shirts. Hierin wordt de inkt in een polyester t-shirt gebracht. Het voordeel hiervan is dat de afdruk niet snel slijt. Het bijzondere aan de ChromaLuxe coating is dat het een zeer mooie strakke coating heeft. Deze coating is uniek en geen andere coating evenaart de helderheid en scherpte wat wordt verkregen met de coating van ChromaLuxe.

Voordelen van sublimatie

 • Krasbestendig
 • Vuurbestendig
 • Haarscherp resultaat
 • Dikke coating zorgt voor 3D effect
 • Licht van gewicht
 • Minimale verkleuring (ideaal voor fotografische kunstwerken)
 • Zeer duurzaam product

Dikke coatingslaag

De aluminium fotopanelen van ChromaLuxe zijn speciaal ontwikkeld voor sublimatie. De fotopanelen hebben een dikke coatingslaag waardoor de inkt diep kan doordringen in de coating. Fotopanelen welke in China worden gefabriceerd bevatten vaak niet meer dan twee coatingslagen, terwijl de fotopanelen van ChromaLuxe tot wel 9 coatingslagen bevatten. Hoe dikker de coatingslaag hoe dieper de inkt kan doordringen in de coating wat zorgt voor extra kleur, diepte en scherpte.

Sublimatie op aluminium, hardboard, MDF, glas en fiberboard

Sublimatie kan op uiteenlopende materialen worden toegepast, zolang er maar een polyester coating bevat. Zo sublimeren wij naast aluminium ook op MDF, hardboard, fiberboard en glas. Deze materialen lenen zich uitstekend voor sublimatie. Bij het sublimeren van MDF kan het zijn dat het MDF krom trekt door de hitte. Door na het sublimatieproces het MDF tegendruk te geven wordt het fotopaneel weer recht getrokken.

Andere voorbeelden van sublimatie artikelen zijn

 • Placemats
 • Muismatten
 • Mokken en bekers
 • Kleding
 • Kussens
 • Knuffels
 • Slippers
 • Sleutelhangers